Esztyoga

Miért jó dolog a gyerekjóga

Miért jó dolog a gyerekjóga –

avagy a jóga jótékony hatásai a gyermekekre

Jógastúdiónkban gyermekek számára is tartunk órákat. A gyerekek – akárcsak mi, a felnőttek – sokszor vannak kitéve stresszhelyzeteknek: gondoljunk csak az iskolai teljesítés kényszerére. A túlzott stressz, szorongás a kicsiknél is testi-lelki problémákat okozhat, ezért érdemes nekik olyan elfoglaltságot keresni, ami segít a stressz feldolgozásában, és örömüket lelik benne. Ilyen a gyerekjóga, aminek számtalan pozitív hatásai közül néhányat felsorolunk alábbi cikkünkben.

Hajlékonyabbá tesz

 A jógagyakorlatok során a gyermekek sokféleképp megmozgatják izmaikat, miközben jobban megismerik testüket és annak funkcionalitását. Így a jóga rendszeres gyakorlásával jelentősen javul a testtartás, rugalmasabb és erősebb izmokra tehetnek szert a kicsik.

hajlekonysag

Javítja a koordinációs képességet és az egyensúlyt

Az egyensúly a jóga egyik kulcseleme; feltételei a mentális stabilitás és a tiszta elme. Ha a gyerkőcök nehéznek is találják eleinte a fél lábon való egyensúlyozást, a jóga segítségével megtanulnak lenyugodni, elcsendesülni, ezáltal testi-lelki egyensúlyra találni. A koordináció képessége kis gyakorlással automatikussá válik, a gyermek pedig egyre ügyesebb lesz, nem csak jóga közben, de egyéb aktivitások terén is, tehát az élet minden területén megnyilvánulnak a jógázás jótékony hatásai.

Segíti a koncentrációs képességet

A fókusz és a koncentráció képessége két olyan pillér, amelyek alapvető fontosságú szerepet játszanak a kiválóság elérésében mind az iskolában, mind az életben. Egy kutatást követően kiderült: a különböző típusú mozgások megkövetelik a gyerekektől, hogy összpontosítsanak és fejlesszék emlékezőtehetségüket – ez pedig az iskolai teljesítményükre is pozitív hatással van. A légzési technikák elsajátítása hatékonyan fejleszti az általános koncentrációs képességet.

Javítja az alvás minőségét

Tévhit, hogy a gyerekek ne tudnának rosszul aludni a stressztől: a gyerekjóga jótékony hatásai közé tartozik, hogy segít levezetni a feszültséget, ezzel pedig hozzájárul a jobb alváshoz, pihenéshez is.

Erősíti a test és az elme közötti kapcsolatot

A jóga – így a gyerekjóga is – egyaránt edzi a testet és az elmét. A feladatot a test végzi el, míg a fókuszt az elme segíti, ez pedig erős kapcsot teremt testünk és tudatunk között.

test elme kozti kapcsolat

Önfegyelemre tanít

Az önfegyelem, önszabályozás képessége azt jelenti, hogy az illető képes a saját viselkedésében, gondolataiban és érzelmeiben bekövetkezett változásokat beazonosítani. A gyerekjóga hosszútávú előnyei közé tartozik, hogy a kicsik megtanulják kezelni érzelmeiket, és megfelelően kezelni a különböző helyzeteket. Így pedig céljaikat is könnyebben elérik, ami, valljuk be, az élet minden területén jól jön.

Megtanít saját magunk tiszteletére és az empátiára

A gyerekjóga során a gyerekek észrevétlenül elkezdenek saját magukra figyelni, ezáltal tudatában lesznek hiányosságaiknak is. A jóga rendszeres gyakorlásával ezeken a hiányosságokon felül tudnak kerekedni.

Segít az egészséges szokások kialakításában

A gyerekjóga nem csak az egészséges szokások felvételére késztet, de egyfajta szemléletet is közvetít, melynek része például az egészséges étkezés, az elménk lecsendesítése, a befelé figyelés. Ezek a felnőttkorba is kiható, akár életmódunkat, életszemléletünket is meghatározó szokásokká válhatnak.

Összegzés

Ma már a gyerekek nagyon sok időt töltenek képernyő előtt, így a jóga rendszeres gyakorlása segít pótolni az ezzel kiesett mozgást. A jóga ezen felül javítja az általános hangulatot és az önfegyelem képességét is növeli, ami különösen hasznos az iskolában, illetve az órákon nyújtott, minél jobb teljesítmény elérésében.

A gyermekeknek már egy egészen kis motiváció is elegendő, hogy felkeltsük a kíváncsiságukat valami iránt,  de ugyanilyen hamar el is tudják veszteni érdeklődésüket. Ezért fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő jógaoktatót és körülményeket, ahol a gyermek valóban élvezi az órákat és a gyakorlatokat, illetve ahova szívesen visszajár.

A gyerekjóga nem teljesen egyezik a felnőttek számára tartott jógaórákkal. Az ő óráik szórakoztatóbbak, gyakran épülnek be játékos elemek, például képzeletbeli utazások az egyes gyakorlatokba.

Mi az Esztyogánál kis létszámú csoportokkal dolgozunk, játékos elemekkel, egyszerre törekedve a képességfejlesztésre és a stresszoldásra. Csatlakozzatok ősztől induló óráinkhoz!

Felhasznált forrás: orchidinternationalschool.com