Esztyoga

Családcoaching – mit jelent pontosan?

Családcoaching – mit jelent pontosan?

Az együttélés nehéz műfaj, még akkor is, ha azok, akik velünk élnek, a világon a legfontosabbak számunkra. A családi élet fenntartása, szervezése sok időt és türelmet igényel – hiszen mindannyian eltérő személyiségek vagyunk, más az életkorunk, a temperamentumunk stb. A konfliktusok hozzátartoznak mindennapjainkhoz, ugyanakkor a cél az, hogy alapvetően a család minden tagja kiegyensúlyozott és jókedvű legyen, az otthon pedig biztonságot nyújtó, szeretetteljes hátteret jelentsen. A családcoach olyan eszközöket és technikákat tud tanítani a szülőknek, amelyek segítik a konfliktusok rendezését, kompromisszumok megkötését, és egyáltalán, a boldog családi fészek kialakítását.

Mi a lényege a családcoachingnak?

A családcoach tulajdonképpen a család dinamikáján, a családtagok közti kölcsönhatások javításán dolgozik egy vagy több családtag bevonásával. A családdinamika alatt azt értjük, ahogy a családtagok egymáshoz viszonyulnak, illetve ahogy a család egésze működik.

Minden család egyéni dinamikával és egyedi struktúrával rendelkezik, ezt talán mondanunk sem kell. Hiszen a hagyományos kétszülős családmodellen kívül ott vannak az egyszülős családok, mozaikcsaládok, nagycsaládok, és még folytathatnánk a sort. A családcoach a közös munka során ezeket az egyediségeket, sajátos igényeket, helyzeteket is figyelembe veszi. Számára nincsen „jó” vagy „rossz” család: a kiindulópont a fennálló állapot, és a közös munka arról szól, hogy segítsen a családtagoknak meghatározni a megfelelő célokat, illetve oda eljutni, az akadályokat beazonosítani és leküzdeni.

A családcoach semleges harmadik félként vesz részt a coaching folyamatban, és segít meghatározni a családtagoknak egyéni céljaikat, kialakítani új szokásokat, amelyek a pozitív változás felé terelik a család életét. Az alkalmazott módszertan coachonként változhat, eltérhet.

Mi a különbség a családcoaching és a terápia között?

Először is leszögezzük: a családcoaching – hasonlóan a „hagyományos” coachinghoz – nem terápia. Inkább egy különleges partneri kapcsolat, amelynek során az ügyfél felismeri, beazonosítja a céljait és azokat az akadályokat, amelyek megnehezítik a céljai elérésében. Továbbá a coach segít az ügyfelének – ez esetben a családtagoknak – egy cselekvési tervet kialakítani a kívánt célok, eredmények eléréséhez.

A coach nem diagnosztizál, nem állapít meg (mentális vagy pszichés) betegségeket. Kevésbé fókuszál a múltra, inkább arra kíváncsi, ügyfelei hol tartanak a jelenben, és elsősorban egy adott cél elérésére összpontosít a munka során. Ha a család valamelyik tagjánál diagnosztizáltak valamilyen fennálló pszichés problémát, szakorvosi segítség igénybevétele ajánlott. A családcoach abban az esetben tud hatékony segítséget nyújtani, ha egyébként nem áll fenn semmilyen klinikailag diagnosztizált betegség, állapot. Adott esetben a családcoach is elirányítja a megfelelő szakorvoshoz, terapeutához a családtagokat.

Milyen problémákban tud segíteni a családcoach?

  • viselkedési problémák: ha valamelyik családtag, pl. a kisgyerekek vagy a tinik viselkedése megváltozik, destruktívan hat a család életére, a coach segíthet ezt a változást kezelni és akár javítani is.
  • gyermekkel kapcsolatos problémák: előfordulhat, hogy gyerkőcünknek másfajta támogatásra, fegyelmezésre van szüksége ahhoz, hogy a legjobbat hozhassa ki magából. Ha a szokásos, bevált fegyelmi stratégiák nem működnek, a gyermek viselkedése kihathat az élet más területeire (iskola, társasági élet), és frusztrálttá válik. A családcoach segít megérteni az érzelmeket, és a kommunikációt is hatékonyabbá teszi: ezáltal megszűnnek a félreértések, és kialakulhatnak az őszinte beszélgetések. Ilyen speciális esetben a gyermekcoach is segíthet – több információért kattints a linkre!
  • tinikori nehézségek: a tinikori változások, a hormonális átalakulás, az iskolai gondok, a családtól való függetlenedés kezdődő szakasza („kamaszkori lázadás”) nem könnyű a család egyik tagjának sem. Ilyenkor a szülők is gyakran dühösek, ami pedig a tini számára válhat frusztrálóvá. A coach ez esetben is segít megérteni egymás nézőpontját és kialakítani a hatékonyabb kommunikációt.
  • válás, különköltözés: a szülők számtalan okból dönthetnek a különélés mellett. Ez önmagában egy nagyon nehéz élethelyzet, ha pedig már gyermekek is születtek a kapcsolatból, különösen nehézzé teheti a továbblépést. Hiszen a gyermekek miatt a kapcsolatot továbbra is fenn kell tartani az exünkkel. A családcoach segíti az átmenetet és azt, hogy az elkerülhetetlen sérülések minél kisebb mértékűek legyenek.
  • munka és magánélet közti egyensúly kialakítása, fenntartása: a házasság és a gyermekek születése nem jelenti azt, hogy félre kell dobni a karrierrel kapcsolatos elképzeléseinket. Mindössze arra van szükség, hogy egy hatékony, együttműködő rendszert alakítsunk ki – ebben jöhet jól a családcoach segítsége.

Az otthoni konfliktusok gyakran károsabbak tudnak lenni, mint a munkahelyi összezördülések, viták. Sokszor úgy tűnhet, hogy a családalapításkor érzett szeretet, szerelem az időközben jelentkező megpróbáltatások, nehézségek hatására elmúlik. Ez azonban nincs így: a családcoaching lehetőséget kínál arra, hogy ezeket az érzéseket visszakapjuk.

A családcoaching folyamata során néha nagyon személyes problémákról, nehézségekről kell beszámolnunk egy kívülállónak, a coach-nak. Ez pedig olykor kellemetlen lehet, hiszen attól is tarthatunk, hogy a másik ítélkezik, esetleg rosszallását fejezi ki. Fontos tudnunk: a családcoach nem azért van ott, hogy ítéletet mondjon a hibáink felett, hanem azért, hogy segítséget nyújtson.

További információért kattints át családcoaching oldalunkra, és ismerkedj meg Adriennel, családcoach-unkkal!

Ősztől stúdiónkban is elérhető lesz a családcoaching mellett a személyre szabott gyermekcoaching szolgáltatás, időpontért keressetek elérhetőségeinken!