Esztyoga

Kismamajóga: minden, amit tudnod kell a terhesjógáról

Kismamajóga -

minden, amit tudnod kell a terhesjógáról

Kismamának lenni tulajdonképpen egy kilenc hónapig tartó különleges állapotot jelent: a nő szervezete átalakul és felkészül az új élet táplálására, illetve a szülésre. Ez sok örömteli, illetve olykor kevésbé kellemes pillanattal jár: a baba mozgása, a cuki babaholmik beszerzése és az általános boldogság mellé bizony olykor betársulnak a rosszullétek, hangulatingadozás, fáradtság is. A rendszeresen végzett kismamajóga-gyakorlatok egyszerre enyhítik a panaszokat és segítik a testi-lelki felkészülést a szülésre mind az anyának, mind a babának. Nézzük, hogy miért érdemes még belevágnod a jógázásba, ha kismama vagy!

Mi is a kismamajóga?

A kismamajógát kifejezetten úgy találták ki, hogy igazodjon a várandós nő testének folyamatos változásaihoz trimeszterenként. A hangsúly a helyreállító pózokon van: ezek biztonságossá teszik a gyakorlatokat, miközben a kismama nyújt, mélylégzést gyakorol, és befelé koncentrál. A tudósok (például az amerikai szülészek és nőgyógyászok szakmai szövetsége) szerint a prenatális jóga az egyik legbiztonságosabb edzésformának számít a terhesség alatt. Kiválóan kombinálható egyéb mozgásformákkal, sétálással, úszással (egészséges terhesség esetén).

Melyek a kismamajóga előnyei?

Aktívan tart

Bár a babavárás az anyai szervezet számára sok kihívást, változást tartogat, fontos, hogy megőrizzük fizikai aktivitásunkat. A kismamajóga rugalmassá tesz, mobilizál és erősít.

Jó hatással van a hangulatodra

A jóga közismerten hatékony módszer a stresszes állapot, az idegesség leküzdésére. Egy tanulmány szerint a terhesen végzett jógagyakorlatok a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát is csökkentik.

Enyhíti a terhességgel járó panaszokat

Főleg a terhesség második felében ismerős probléma a kismamák számára a hátfájás, a növekvő pocak okozta terhelés. A jógagyakorlatok hatékonyan csökkentik a fájdalmakat, és javítják a tartást.

Erősíti a medencefenék izmait

A szülés előtti jógaórákon gyakran a medencefenék izmainak erősítésére helyezzük a hangsúlyt: ezek ugyanis nagy szerepet játszanak a kismedencei szervek, így többek között a méh, a petefészek és a húgyhólyag megfelelő megtartásában.

Felkészít a szülésre

A terhesjóga-oktatók közül sokan szánnak arra is időt olyan gyakorlatok, pozitúrák megtanítására, amelyek a vajúdási, illetve a kitolási szakaszt könnyebbé teszik.

Egy jó közösség része lehetsz általa

A kismamajóga-órákon más, hozzád hasonló szakaszban lévő kismamákkal is találkozhatsz, akikkel meg tudod beszélni a problémáidat, és akár barátságokat is kialakíthattok.

Kinek ajánljuk?

Általánosságban elmondható, hogy a kismamajógát bárki végezheti, akinek az orvosa engedélyezte a testmozgást. Miután a terhesjógát kifejezetten a várandós nők igényeinek megfelelően fejlesztették ki, kijelenthetjük, hogy az egyik legbiztonságosabb testedzési forma a várandósság alatt.

Nem csak a terhesség válik könnyebben elviselhetővé általa, de a szülésre is felkészít, hiszen erősíti a hasat és a medencefenék izmait, ami különösen akkor jön jól, amikor a baba a szülőcsatornán halad kifelé a kitolási szakasz során.

Ráadásul a kismamajóga nem csak a testi, de a lelki felkészülést is támogatja. A légzőgyakorlatok, a befelé figyelés és az összpontosítás képessége a szülés alatt is remekül jöhet.

Szülés után...

A szülést követően is végezhetjük ezeket a gyakorlatokat, hiszen hatékonyan támogatják a regenerálódást. A frissen szült édesanyák a jóga segítségével hamarabb visszanyerik régi formájukat, és könnyebben veszik a gyermekágyas időszak nehézségeit is.

Az Esztyoga Stúdióban minden hétfőn 10 órától szeretettel várjuk azokat a kismamákat, akik betöltötték terhességük 12. hetét, és orvosuk engedélyezte a testmozgást. Jelentkezz Eszter óráira az eszter@esztyoga.hu e-mail-címen, vagy Messengeren! Még többet pedig itt tudhatsz meg Eszter óráiról: kismamajóga az Esztyoga stúdióban.

Felhasznált forrás: mindbodygreen.com