Esztyoga

Hogyan segíthet nekünk a gyermekcoach?

Hogyan segíthet nekünk a gyermekcoach?

Szülőként az egyik legfájdalmasabb dolog, ha szenvedni látjuk a gyermekünket, legyen az testi vagy lelki probléma. Ha azt látjuk, hogy nem jut egyről a kettőre, nem motivált, esetleg tanulási vagy szociális nehézségekkel küzd az iskolában, az már olyan probléma lehet, ami szakértő segítség – például egy gyermekcoach – bevonását igényli. Mivel nálunk, az Esztyogánál a gyermekcoaching is az elérhető szolgáltatások közé válik ősztől, cikkünkben most azt járjuk körül, hogyan segít a gyermekcoach gyermekünknek.

Gyermekcoach vagy klinikai terápia?

A valamilyen súlyos traumán átesett, vagy diagnosztizált mentális problémával küzdő gyerkőcök számára kizárólag szakorvos (pl. pszichiáter) nyújthat szakértő segítséget. Viszont ha gyermekünk egyébként egészséges lelkületű, és nincsen semmilyen diagnosztizált mentális vagy egészségügyi problémája, a gyermekcoach lehet az, aki segít kilábalni a nehézségekből.

Miért jó választás a gyermekcoaching?

  • a coaching általánosságban nem igényli semmilyen diagnózis felállítását. Ezért teljesen egészséges gyermekeknek ideális választás.
  • a terápia sok gyermek számára megbélyegzést jelenthet az iskolában, illetve betegségtudatot kelthet. A coaching nem hordoz magában ilyen súlyt, a gyermekek együttműködőbbek lehetnek, vagy akár élvezhetik is a beszélgetéseket.
A coaching tanácsadások teljesen egyénre szabottak, gyermeked igényeitől függően. Akár néhány ülés és apróbb életmódbeli változtatás is elég lehet a probléma hosszútávú megoldásához.

Mi a különbség a gyermek és a „felnőtt” coaching között?

Köztudomású, hogy az emberi agy a húszas éveinkre fejlődik ki teljesen – azaz a gyermekek agya még bőven fejlődésben, növekvésben van. A felnőttek ezen kívül több élettapasztalattal rendelkeznek, amit fel is használhatnak egy-egy coaching folyamat során. A gyerekeknek ez viszont még hiányzik, így a gyermekcoachingban erősebben jelen van a tanítói komponens. A gyermekcoaching kiemelt segítséget nyújt az önbecsülés és az önbizalom erősítésében. Megtanulnak kiállni magukért, illetve ha nyomás alá kerülnek, ezeket a helyzeteket is megfelelően tudják kezelni.

Hogyan segít a gyermekcoach?

A coach segíthet gyermekednek az akadályokat azonosítani, reális és fokozatosan elérhető célokat kitűzni ezek elhárítására.

  • Egyszerre dolgozik gyermeked partnereként és segítőjeként: egy személyre szabott tervet állít össze célkitűzésekkel és a fejlődés folyamatos ellenőrzésével.
  • A coaching az önbizalmat is növeli azáltal, hogy eszközök széles tárházát teszi elérhetővé a gyermek számára annak érdekében, hogy felismerjék a magukban rejlő potenciált. Például segít szervezettebbé válni, felelősségteljes viselkedést kialakítani, az iskolai, a szociális és a családi kötelezettségek között egyensúlyt találni.
  • A felnőttekhez hasonlóan a gyerekek is sokszor szembesülnek azzal az érzéssel: valamilyen változásra lenne szükségük, de nem tudják beazonosítani, hogy pontosan mi is az, amin változtatniuk kellene. A coach a megfelelő kérdésekkel rá tudja vezetni a kis kliensét, hogy megválaszolja magának ezt a kérdést.

A múltban való elmélyülés sok gyermek vagy kamasz számára megterhelő lehet. Ebben a korosztályban inkább a jelen és a jövő az, amire fejlődési szempontból is jobb összpontosítani, illetve a rövidtávú célok és a kézzelfogható eredmények is különösen fontosak. A coaching remek alternatíva lehet gyermekünk érzelmi és mentális fejlesztésére. (Amennyiben nincsen semmilyen klinikai diagnózisa, ezt nem győzzük hangsúlyozni.)

Csapatunk munkáját családcoach is segíti, aki nem csak a gyermekek, de az egész család életére kiható változásokat, nehézségeket segít átvészelni, megoldani útmutatásával. Következő cikkünkben erről írunk részletesebben. Addig is kattints át családcoaching oldalunkra, ahol többet is megtudhatsz Adriennről és arról, miben tud segíteni!

Ősztől stúdiónkban is elérhető lesz a személyre szabott gyermekcoaching szolgáltatás, időpontért keressetek elérhetőségeinken!